Vi har haft förmånen att få delta i inspirationsdagen för EFI Fadder/FCEs arbete i Marghita Rumänien, som hölls i Cupolen, Linköping.

ValentinaValentina Ferche berättade att det finns tre familjehem med 15 barn tillsammans. Att utbildning och skola är viktigt.

Föräldrarna till barnen på särskolan är så tacksamma för FCEs insats. Det är ju så att när barnen slutar särskolan finns inget att börja med efter. Då är de dömda till isolerat liv hemma. FCE startade Dagcentret och där finns möjlighet för ungdomarna att bla tillverka ljus och kort.

Valentina Ferche

Storköket lagar mat till alla inom projekten och det säljs även en del portioner, vilket blir lite förtjänst.

Lägren som är varje sommar berör ca 200 barn och ungdomar, som får möjlighet att få härliga dagar. Många har varit för första gången denna sommar. Man kallar lägergården för ”Glädjens läger” och där får man möta Gud.

Erikshjälpen stöder projektet där Second Hand-butiken ingår. Man har lyckats integrera fyra personer från romerbosättningen. Två har fått anställning i Second Hand och två i FCEs Byggfirma. Second Hand-butiken har nyligen firat 1-årsjubiléum.

Vi informerades även om att det köpts in mark till enplanshus och det är ett långsiktigt projekt.

Våra planer är beroende av oss alla, sa Valentina. Främst att ta hand om påbörjade projekt, alltså rullande projekt. Valentina bad om att vi alla går med i  arbetet i bön och stöttning genom gåvor och praktiskt arbete. Många förstörda liv behöver bli upprättade. Hon riktade ett tack till vår givmildhet och godhet.

 

Lidia Micula berättade genom att först visa en bild på en vattendroppe, som landar mot en vattenyta och vad den kan ge för effekt. Det symboliserar det vi ser, för även om EFI Fadder är en liten organisation, så ger den resultat och gör skillnad för många människors liv. Man strävar efter att ungdomarna ska förstå att de ska göra något viktigt med sina liv.

Vi informerades även om att Hygiencentret och Aktivitetshuset, som ska bli olika ateljéer, är under uppbyggnad i romerbosättningen. Erikshjälpen stöttar även projektet After School. Lidia poängterade vikten av att barnen är förberedda för skolan när det gäller räkning, färger mm, för annars har de svårt att klara det. Man strävar efter att ge föräldrarna bättre självförtroende. FCE skjutsar numera de små barnen även till skolan för att de lättare ska komma iväg och sedan hämtas de efter skolans slut till After School och därefter tillbaka hem igen. Det är 48 barn inskrivna. De har då fått läxhjälp, måltid, nyrena kläder samt nybakad brödlimpa med sig hem.

LidiaLidia berättade även om den 18-årige blinda pojken som bor i fosterhem och vars utveckling har gripit tag i mångas hjärtan. Han önskade sig en 18-årsfest som anordnades i Klubben.

Brândușa är ett stödboende för ungdomar som vuxit upp på barnhem, men man kan också få bo här om man gått igenom något jobbigt i livet. Man upplever där god atmosfär, man tar hand om varandra och man känner sig verkligen välkommen som gäst.

Lidia Micula

På egna ben betyder att man tidigare varit med i FCE- projekten, men att man nu bor själv ute i samhället. Man har möjligheten att få ha fortsatt kontakt och stöd från organisationen där man tidigare fått hjälp med mat och kläder, men framför allt något för sitt inre. Nyligen har en ung rumänsk pastor gått in i arbetet bland barnen och ungdomarna i FCEs olika projekt.

 

Göran Johansson berättade om Second Hand butiken i Värnamo, som är öppen lördagar mellan 10-14. Den är i tre våningar och mycket uppskattad. Försäljningens intäkter stöder arbetet i Marghita och står bl,a för kostnaderna  när transporter med material, gåvor m,m  levereras dit. Vi fick även information om lager- och snickeriverkstadslokalen i Lindstad utanför Värnamo.

 

Jan & ThereseUnder eftermiddagen fick vi lyssna till sång, musik och vittnesbörd av Jan och Therese Ternvall samt deras pratdockor Max och Maja. Jan odlar chili och gör chilisås för försäljning och intäkterna går till EFI Fadder.

 

Florin Aslovici, som är rumän och anställd ledare för FCEs byggfirma, berättade om sitt arbete.

Therese & Jan Ternvall

Görel Karlsson, som tidigare varit volontär i Marghita även föreståndare för Casa Albă, designar numera EFI Fadders Nyhetsbrev, som vi alla kan få del av.

Inga-Lill

Inga-Lill Lägersten berättade hur hon inspirerade till Gäst- och Volontärshuset. Hon ritar fortfarande hus och är involverad i Aktivitetshuset och Hygiencentret i romerbosättningen i Marghita. Det kommer bli möjlighet till att beställa och köpa Atterfallshus, som ska snickras ihop i Lindstad där sedan pengarna går till EFI Fadders arbete i Rumänien.

Sion Brass gladde oss med fantastisk ljuvlig musik och fick även förstärkning av Lars Gustavsson ,vars far Göte en gång i tiden startade Sion Brass.

Inga-Lill Lägersten

Än en gång inspirerade Kea Svensson till att bli månadsgivare. Pengar behövs!!!!!!! Man blir välsignad och det ger välsignelse, sa han.

KEA

Gullvi Johannisen från Skillingaryd har varit i Marghita 30 gånger och den insats som hon Gullvigjort är obeskrivlig. Hon hade belönats med en symbolisk gåva i form av ett förkläde där det stod ”30 gånger i Rumänien”. Hon beskrev sin glädje för allt hon upplevt under dessa resor och  besök i Margitha.

 

Kea Svensson

Gullvi Johannisen

Kicki Forss har varit två gånger i Marghita, men under tjugo års tid har hon skrivit och skickat ut tackkort till de som ger EFI Fadder en ekonomisk gåva.

 

Under dagen fanns även möjlighet att köpa fina ljus och kort, vackra jeansväskor, handledsvärmare, almanackor, matkassar, gåvokort  m,m.

Anders & KickiSamlingarna leddes av Gunnar Axelsson och Anders Ekstedt. Brödet till fikat och korven efter samlingen var skänkta och pengarna gick till EFI Fadder.

 

Tack framfördes även av Lars och Barbro Gustavsson.

 

Anders Ekstedt & Kicki Forss

Tack för denna dag.

Anette Forss