Ingen har väl kunnat undgå att se alla tiggare som numera sitter utanför nästan varje affär i Sverige. De flesta är romer och många kommer från Rumänien.

Fattiga familjer 1Tyvärr finns det en stor misstro till att de verkligen har det så dåligt som de säger, och det är många falska rykten som florerar.

Vi som har jobbat i Rumänien i över 20 år och finns mitt bland de mest utsatta och fattiga romerna, ser vilken misär och fattigdom de lever i. Det är mycket värre än vad man kan föreställa sig. De har ingenting och varje dag är en kamp för överlevnad.

Vad gör man när man inte har mat att ge till sina barn eller ved att värma upp den lilla hyddan med? Hur ska man kunna försörja sig och sin familj när ingen vill anställa en?

IMG_5553Romerna är utstötta, föraktade, diskriminerade och hatade i det rumänska samhället och resten av världen. De är inte välkomna någonstans!

Vad kan man då göra förutom att lindra nöden för de tiggare vi har på plats i Sverige?

Stöd någon av alla de organisationer som jobbar på plats i Rumänien!

EFI Fadder driver många olika projekt som familjehem för övergivna barn, särskola och dagcenter för funktionshindrade, härbärge för hemlösa, stöd, hjälp & rehabilitering av ungdomar som vuxit upp på statliga barnhem m.m.

Vi har i alla år gett hjälp och stöd till fattiga familjer men har tyvärr inte sett att den hjälpen har lyft dem ur fattigdomen utan det har bara lindrat den dagliga nöden.

Vi tror att utbildning är romernas chans att ta sig ur fattigdom, arbetslöshet och utanförskap. De flesta fattiga har helt enkelt inte råd att skicka sina barn till skolan eftersom det innebär stora kostnader för skoluniform, skolmaterial och mat. Det rumänska skolsystemet är uppbyggt så att en stor del av skolarbetet  måste skötas hemma med stöd av föräldrarna. Om då föräldrarna är analfabeter, som många av romerna är, så har dessa barn ingen chans!

IMG_9345

EFI Fadder har därför startat ett ”After school” projekt i samarbete med Erikshjälpen som ger fattiga barn en chans att gå i skolan.

Varje dag efter skolan blir barnen skjutsade till vårt center där de får ett varmt mål mat, möjlighet till att duscha och få sina kläder tvättade samt hjälp med läxläsningen av våra lärare och assistenter!
Familjerna får hjälp med kostnaderna för skolmaterial och skoluniform. Vi erbjuder även stöd och hjälp till föräldrarna.

 

Det är fantastiskt att få se barnens utveckling! Detta ger hopp för framtiden, hopp att dessa barn ska kunna bryta romernas fattigdom och utanförskap!

Sofia Gustafsson

Vill du vara med och investera i dessa barns framtid?

Bli fadder!

https://demo.efifadder.se/hjalpa-till/bli-fadder/

IMG_9349IMG_8740