Storträffen ägde rum i Cupolen Linköping lördagen den 7 november 2015.

EFI Fadder firar 25 årDe tre samlingarna blev som utlovat högintressanta och mycket viktiga för att förstå situationen, för framförallt romer, men också för att få veta vad som görs och vad som är möjligt att göra för att rädda offer.

Pingstkyrkans lokaler i Cupolen var utsökt bra för dagens upplägg och EFI Fadder tackar för församlingens generositet. Redan 12.30 samlades drygt hundra personer för att äta lunch tillsammans. Under eftermiddagen fylldes det på av ytterligare hundratals människor, alla med samma gemensamma intresse att få höra mer om den verksamhet som berör och engagerar. De flesta av dem som kom är aktiva i EFI Fadder och många har själva deltagit i arbetet i Marghita. I pauserna fanns det möjlighet att träffas och samtala. De besökande rumänerna uttryckte sin glädje över att så många rumänsktalande var där. Serveringen av fika, varmkorv och jubiléumstårtorna sköttes på ett förträffligt vis av Elimförsamlingen i Askeby.

Ett team från FCE i Marghita var på plats efter en rundresa i södra Sverige där de fått presentera arbetet i Marghita. De fick möta och tacka många understödjare. Andra fick höra om FCEs arbete för första gången och förhoppningsvis var det flera som kände som studenten, som utropade ”-Det gick rakt in i hjärtat!”

FCE-teametFCE-teamet bestod av fem personer. Lars och Barbro Gustavsson åkte till Marghita för 25 år sedan och var bland dem som startade upp EFI Fadder i Sverige och FCE i Marghita. Lidia Micula är också en av grundarna av FCE och har funnits med i arbetet ända sedan början. Idag är hon projektledare för Casa Silvia, familjehemmen och fosterhemsplaceringarna. Andrei Loghin har varit anställd i FCE i drygt fem år och han är projketledare för projektet Stöd till fattiga familjer samt lägerverksamheten. Han är också ansvarig för Biltvätten. Lucian Hebristean är ytterligare en ung anställd och han har jobbat i FCE i två år som projektledare för After School. Hela teamet medverkade i sessionen kl 14 där de fick berätta om vad som är på gång i Marghita och det var tydligt att alla brinner för det de gör. 

Simon HäggströmI nästa session föreläste Simon Häggström, gruppchef vid Stockholmspolisens prostitutionsgrupp, om historik, den chockerande situationen för kvinnor som utnyttjas i prostitution och polisens aktioner för att stoppa förövarna. Många av kvinnorna kommer från fattiga förhållanden i Rumänien. Stockholmskvinnorna Anna och Josephine, som driver organisationen Talita berättade om sitt arbete med att hjälpa unga utsatta kvinnor, varav många är från Rumänien. Sessionen inleddes av Sofia Gustafsson, som efter att ha arbetat i FCE sedan starten för 25 år sedan, ska börja arbeta på Talita. Hon, Anna och Josephine drömmer om att kunna förbättra hjälpen till rumänska kvinnor, som blivit offer för människohandel, genom en uppföljning i deras hemland.

Sara RecabarrenSara Recabarren är reporter på TV4s Kalla Fakta och hon berättade den gripande historien om en ung funktionshindrad romsk kille, som vuxit upp på barnhem i Rumänien och som utnyttjats till att tigga i Europa. Sara och hennes reporterteam räddade honom i Malmö och tog honom tillbaka till Rumänien där han fick en trygg plats hos FCE i Marghita. Dokumentären ”Slav i Sverige” visar denna hjälpaktion och ger en mycket positiv bild av EFI Fadder/FCE.

Då det i den avslutande frågestunden kom upp en fråga om vad man som privatperson kan göra för att hjälpa människor som blivit offer för prostitution och människohandel och för att hindra att det drabbar andra, svarade Simon Häggström blixtsnabbt: ”Tänk på att vi utgör den klick av människor som är rikast i världen! Skänk pengar till organisationer som Talita och EFI Fadder!”

Daniel Zethson, Lars Gustavsson & Hans LundbergDaniel Zethson, som är ordförande för EFI Fadders Insamlingsstiftelse, ledde sessionerna på eftermiddagen och höll en apell i kvällsamlingen. Den leddes av Anders Ekstedt. Hans Lundberg och Lars Gustavsson fick berätta om hur det hela startade för 25 år sedan. FCE teamet och gästerna från Stockholm fick tillfälle till korta anföranden även på kvällen. Watermark Media Lab premiärvisade en informationsfilm, som nyligen är inspelad i Marghita. Linnéa Linder sjöng accompanjerad av två musiker och Rolf Gustavsson berättade om den nystartade Second Hand butiken i Värnamo. Han peppade också för möjligheten att köpa Julgåvokort och Matkassen till förmån för FCEs arbete i Marghita. Eldsjälen Kea Svensson höll offertalet. Linnea Linder, Otto Lundqvist & Lukas Ingemarsson

Den enkla starten av arbetet för att rädda övergivna barn har utvecklats och gett en chans till ett förvandlat liv för många. Faddrar och gåvogivare kan vara säkra på att hjälpen når fram och alla som engagerar sig kan känna det meningsfullt att vara med och göra skillnad!

Dagar som EFI Fadders 25-årsjubiléum behövs och EFI Fadders/FCEs hjälpverksamhet behövs definitivt!